8.7.2013 – DOLOMITY – ferraty Toblinger Knoten/Leiternsteig(2617m.n.m.) a Paternkofel/Innerkoflersteig (2744m.n.m.)

Potřebný čas: 7 hodin klidným tempem

Převýšení: 750 v.m.

Technická obtížnost ferrat : B/C a B

Další informace o ferratách:

Toblinger Knoten/Leiternsteig

1)Paternkofel/Innerkoflersteig

2)Paternkofel/Innerkoflersteig

POZNÁMKA: Výlet vřele doporučuji, čekají vás nádherné výhledy, pro úplné začátečníky asi lepší jít v opačném směru. Ferrata Innerkoflersteig je kratší a jednodušší než Leiternsteig. Nicméně vhodné i pro začátečníky.

Jsme první den v dolomitech, tak proč nezamířit na jejich nejpopulárnější místo do okolí Tre Cime. Plán je jasný, ráno balíme stany z tábořiště a razíme na parkoviště k chatě Auronzo(2320m.n.m), výjezd stojí 22Euro za auto.

Počasí nedodržuje předpověď, a tak za svitu slunce razíme cestu davy lidí k chatě Drei Zinnen(2405m.n.m.) odtud je to už jen kousek pod věž Toblinger Knoten, tu z levé strany obcházíme až přicházíme k ferratě Leiternsteig. Všichni už natěšení, že využijeme k pohybu i jiných končetin než nohou se pouštíme do lezení po hromosvodu. Opravdu hezká exponovaná ferrata, no ferrata, spíš žebřík, až na dvě trochu silovější místa lezete po příčkách žebříku. Ferrata končí na vrcholu Toblinger Knoten odkud je opravdu nádherný výhled na dominantu Sixtinských Dolomit. P1050784-1600x1201

Slézáme druhou stranou věže po opravdu lehké ferratě opět k chatě Drei Zinnen a vydáváme se k ferratě Innerkoflersteig vedoucí na věž Paternkofel. Prvních cca 300 metrů vede tunelem, tak kdo by zapomněl čelovku bude bloudit, vidět v nich opravdu není. Hned za tunelem začíná lezení. Cestou máme ještě zbytky sněhu, ale v Dolomitech nic nenechávají náhodě, tak i když jsou ocelová lana stále po zimě zapadaná, jsou tu natahané fixy ze statických lan. Sníh končí až v sedle, zde míříme doprava na výběr jsou hned dva hromosvody pro výstup volíme pravý(při sestupu zkoušíme druhý). Ještě pár metrů lana a pak následuje mírné bloudění terénem. Po chvíli objevujeme cestu po pravé straně a lehkým nezajištěným komínkem se dostáváme na suťovisko, odtud už jen pár krků a jsme u vrcholového kříže. Povinné focení a jde se dolů do sedla. V sedle chvíli hledáme odbočku k chatě Lavaredo, zjišťujeme, že je zapadaná sněhem, a tak se pouštíme po levé straně sněhového pole. Cestou se dostáváme až k chatě Lavaredo odkud svádíme závod s přicházející bouřkou. Který doslova o sekundy prohráváme, když nám začíná kapat pár metrů od auta.

Autor: Michal